Chiptuning

Chiptuning

Afspraak maken?

Maak hier uw afspraak

Wat is Chiptuning?

Moderne auto’s zijn voorzien van een computer (ECU), ook wel het regelapparaat genoemd. Dit regelapparaat is het brein van de motor. Het regelt bijvoorbeeld het ontstekingsmoment, de hoeveelheid ingespoten brandstof, inspuitduur, koppelbegrenzing en de turbodruk. De computer is voorzien van een geheugen waarin bepaalde parameters staan opgeslagen met betrekking tot de regeling van al deze factoren. Door middel van een software aanpassing is bij turbomotoren een vermogenswinst realiseerbaar van 20 tot 40%. Dit uit zich in een duidelijk merkbare koppeltoename (trekkracht) en een verhoging van de topsnelheid. Bij atmosferische motoren (zonder turbo) is de vermogenswinst een stuk lager, ongeveer 6 tot 8%.


Waarom gebruikt de fabrikant deze marge zelf niet?

U zult zich wellicht afvragen waarom de fabrikant zelf de software niet optimaal afstelt. De fabrikant bouwt auto’s welke in een groot aantal landen ingezet worden. De software wordt door de fabrikant afgesteld met een grote marge. In bepaalde landen is deze marge dan ook noodzakelijk vanwege allerlei factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extreme weersomstandigheden, slechte onderhoudsintervallen, lage kwaliteit brandstoffen en olie etc. In Nederland verkeren wij wat dat betreft in ideale omstandigheden en kan de optimalisatie dus plaatsvinden zonder gevaar voor de motor.


Hoe is het verbruik na chiptuning?

Bij behoud van dezelfde rijstijl als voor de tuning, kan door optimalisatie van alle instellingen, met name bij turbodiesel- en gewone dieselmotoren, in de praktijk een verbruiksoptimalisatie gerealiseerd worden van tussen de 5-10% gemiddeld (er zijn enkele klanten die ons hebben laten weten dat zij bij een rustige rijstijl zelfs tot 15% brandstof besparen!). Benzinemotoren gaan niet meer verbruiken, maar in de praktijk ook niet minder.


Is chiptuning zichtbaar voor merkdealers?

In de meeste gevallen zijn de veranderingen in uw software door diagnose apparatuur van uw dealer niet te detecteren. Bij een aantal merken hebben wij de mogelijkheid de flashcounter te wissen met speciale apparatuur.


Kan de originele software weer worden teruggeplaatst?

Mobile Chiptuning Nederland beschikt over een database waar elke 24 uur een back-up gemaakt wordt, de originele gegevens kunnen op deze manier nooit verloren gaan. Bij verkoop van uw voertuig of bij teruggave aan de lease maatschappij kunnen wij geheel kosteloos uw voertuig weer origineel maken.


Adviespunten na chiptuning:

  • Om optimaal plezier te behouden van uw voertuig na de tuning, dient u de motor geleidelijk warm te rijden en na een lange reis goed af te laten koelen. Dit geldt natuurlijk ook voor originele auto’s.
  • Het is erg belangrijk tijdig onderhoud uit te laten voeren en defecten meteen te laten repareren. Uiteraard met gebruik van motorolie en onderdelen zoals voorgeschreven door de fabrikant.
  • Bij benzinemotoren raden wij aan benzine met een octaan gehalte van 98 te tanken. Alle verbrandingsmotoren presteren het best bij gebruik van Shell V-Power, Total Excellium of BP Ultimate. Het is raadzaam om de aanbevelingen van uw Mobile Chiptunig Nederland dealer op te volgen.